CHRIS VAN DER VEKEN
presenteert de tentoonstelling “ jongensfeest II ”. Voor deze reeks lithografieën, etsen en schilderijen liet Chris zich inspireren door oude gezinsfoto’s van poserende ouders of nostalgische happy-family situaties.
Familiefoto’s willen enerzijds de realiteit verbeelden en een “echt” moment of herinnering vastleggen voor de toekomst. Anderzijds zijn dergelijke geposeerde foto’s per definitie een vervormd beeld van de werkelijkheid. Iedereen construeert zijn eigen geschiedenis en leeft op foto een schijnbaar gelukkig en welvarend leven. De portretten leggen zo de leugenachtigheid en onverschilligheid bloot van onze sociale relaties. Achter de glimlach schuilt misschien een verdoken gezinsdrama, een ongelukkige relatie of een pijnlijke echtscheiding.
Het is net dit spanningsveld tussen schijn en zijn, tussen afbeelding en afgebeelde dat Chris in zijn werk opzoekt. Vaak focust hij op eenvoudige dingen; een speelgoedauto, een vlek op een truitje, een jongensfeest, een huis met een tuin of een ruiten picknickdekentje... De afgebeelde onderwerpen zijn luchtig, maar dragen een bevreemdende ondertoon. Banale objecten en situaties worden zo een metafoor voor een gelukkig en onbezorgd leven vol herinneringen. Maar uit zijn werk spreekt ook steeds de notie van het verborgene, de scheur in het masker, het verhaal àchter het rooskleurige beeld.
De litho’s zijn het resultaat van twee maanden werk in München in het atelier Steindruck München, lithografie – werkstatt des Münchner künstlerhauses op uitnodiging van Tom Kristen. De etsen zijn ontstaan in Leipzig waar Chris voor een maand werd uitgenodigd in het künstlerhaus Hohenossig – Druckgrafic Rössler. Verder schildert en tekent Chris in eigen atelier en elders, maakt ie zeefdrukken en houtsneden. Steeds op zoek naar een eerlijke al-dan-niet figuratief expressieve of gestileerd abstraherende beeldtaal, al-dan-niet in drukvorm. De perfectie kan reeds lang niet meer, maar het feest blijft duren.