Jef Van GriekenZowel als etser, tekenaar en schilder heeft Jef van Grieken een meesterschap verworven dat alom wordt erkend en geprezen. Ogenschijnlijk is zijn werk een fotorealistische uitbeelding van stedelijke en rurale landschappen, vooral door de minutieuze weergave van details zoals bij de oude Vlaamse meesters. Maar wie het werk van Jef van Grieken betreedt, komt terecht in een wereld van stilte waarin de alledaagse werkelijkheid op poëtische wijze wordt gesublimeerd. Door de caleidoscopische schakering van pasteltinten en intens gefilterd licht wordt een mysterieuze sfeer gecreëerd. Bij de picturale uitbeelding van zorgvuldig gekozen locaties heeft deze kunstenaar tevens oog voor de schoonheid van de vergankelijkheid der dingen. Met zijn eigenzinnige blik op de wereld leidt hij de kijker binnen in een verborgen realiteit.


Prof. em. dr. Raymond Vervliet

Jef Van Grieken (Herenthout 1950) studeerde aan de academie van Antwerpen en Mechelen en vanaf 1973 tot ’76 aan het Nat. Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen in de afdeling vrije grafiek.

 

Vanaf 1975  nam hij deel aan talrijke individuele- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Enkele opgemerkte persoonlijke exposities waren:
1984  en onlangs : Het Belgische Huis te Keulen
1986 In Washington : ‘lectures & demonstrations’ in het Smithsonian Institute, Tentoonstelling in The International Devolpment Bank en het Brasilian Culturel Center te Washington
1991 in het Fine Arts Museum in Taipei
2002 in het Curaçao Museum in Willemstad
Van 1980 tot ’93  bij galerie De Vuyst te Lokeren en sinds ’94 tot heden bij galerie Albert I te Brussel

 

Met zijn werk is hij ook vertegenwoordigd in vele binnen- en buitenlandse openbare collecties, waaronder de Musea voor Schone Kunsten te Antwerpen en Mechelen, de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en in talrijke Belgische bankinstellingen. Ook in de musea van Nürnberg en Taipei en in privéverzamelingen in Columbia, Mexico, de V.S. en Saoedi-Arabië en tal van Europese landen.

Van Grieken werd voor zijn werk onderscheiden met de Prijs voor Jonge Belgische Grafiek 1978, de Grote Prijs Kortenberg en de eerste Prijs voor Tekenkunst Belgica-150 in 1980. Hij was bovendien laureaat van de Biënnale voor Tekenkunst in het Duitse Nürnberg.
In 2011 ontving hij de Cultuurprijs van de gemeente Keerbergen en in 2013 nam hij de eerste Culturele Carrièreprijs van Herenthout in ontvangst.

 

In 1983 verscheen bij uitgeverij Lannoo een eerste monografie over zijn werk (door Marcel Duchateau) die vrij snel uitgeput was. In het najaar van 2000, ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag organiseerde de Stad Mechelen een grote overzichtstentoonstelling in het Cultureel Centrum A. Spinoy, tevens verscheen er een tweede omvangrijke monografie : “De Getekende Stilte”, geschreven door VRT-medewerker Johan Van Cauwenberge (ook uitgeput).

 

In Een recent boek verscheen bij uitgeverij P te Leuven een geeft een overzicht van de pastels en acrylschilderijen van 2000 tot 2010. Pandora Publishers  maakte in 2013  een overzicht van al de etsen in de uitgave van een catalogue raisonné : De Zuivere Lijn/ La Ligne Pure / The Clear Line. Ingeleid door Johan Van Cauwenberge.